مردم مصر دو کانون جدید اعتراضی ایجاد کردند

 

بی بی سی  : مهرداد فرهمند، خبرنگار بی بی سی در قاهره می‌گوید که تظاهرات در قاهره، دو کانون جدید پیدا کرده است؛ یکی ساختمان رادیو و تلویزیون دولتی این کشور که هزاران نفر در محوطه اطراف آن جمع شده‌اند و تعدادی از کارکنان آن در داخل ساختمان محبوس شده و خیلی‌های دیگر نتوانسته‌اند بر سر کارشان حاضر شوند. کانون دیگر تظاهرات هم در اطراف کاخ ریاست جمهوری مصر در حال شکل گیری است. این کاخ از میدان تحریر فاصله زیادی دارد و نسبت به تظاهرات در اطراف آن ابراز نگرانی می‌شود، چون ممکن است محافظان کاخ با معترضان درگیر شوند. هرچند بر اساس برخی خبرهای تاییدنشده، حسنی مبارک و خانواده‌اش کاخ ریاست جمهوری را ترک کرده‌اند.

 

فرگوس نیکول، خبرنگار بی‌بی‌سی که در محوطه بیرون ساختمان تلویزیون دولتی مصر در قاهره است، می‌گوید که از زمان پایان نماز جمعه، مردم حاضر در این منطقه به شدت در حال شعار دادن علیه حسنی مبارک هستند.

محمد البرادعی، رهبر مخالفان دولت مصر، در سایت توئیتر نوشته است که "الان تمام کشور در خیابان است. تنها راه پایان یافتن وضعیت این است که رژیم مصر برود. قدرت مردم را نمی‌توان شکست داد. ما پیروز خواهیم بود. هنوز امیدواریم که ارتش به ما بپیوندد."

 

شیخ الأزهر در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی دولتی مصر گفته است که "این، تظاهراتی برای بی‌نظمی و هرج و مرج است. الأزهر، اولین نهادی بود که کشته‌شدگان اخیر را شهید نامید. آنها برای سرزمین مادری‌شان، کار بزرگی کردند. تا دیروز این تظاهرات، قانونی و مشروع بود، ولی الان، این اقدام، حرام و ممنوع است، چون باعث هرج و مرج می‌شود."

بر اساس گزارش‌ها، معترضانی که در اطراف کاخ ریاست جمهوری مصر حضور دارند، شعار "مرگ بر حسنی مبارک" و "نه به مبارک و سلیمان - آنها عاملان آمریکا هستند" سر داده‌اند.

محمد منظرپور، خبرنگار ما در بیت‌المقدس، می‌گوید که اظهارات ایهود باراک، وزیر دفاع اسرائیل در گفت‌وگو با شبکه خبری ای‌بی‌سی، نشان می‌دهد که مقامات اسرائیل از موضع حسنی مبارک برای ماندنش در قدرت دفاع می‌کنند. در عین حال، آقای باراک گفته است که ما باید پشت درهای بسته به حاکمان مصر بگوییم که اگر در حال برداشتن گام‌های مناسبی برای تغییر هستند، در کنارشان ایستاده‌ایم.

 

مهرداد فرهمند، خبرنگار ما در قاهره، می‌گوید که با وجود تجمع مردم در میدان تحریر، زندگی عادی در خیابان‌های دیگر این شهر ادامه دارد و در حالی که حکومت مصر انتظار داشت که با عادی شدن شرایط در این کشور، از اثرگذاری تجمع معترضان در میدان تحریر کم شود، چنین اتفاقی نیافتاده است. او می‌گوید که حکومت مصر تاکید داشت که ادامه تجمعات در میدان تحریر، زندگی در مصر را فلج می‌کند، ولی معترضان حاضر در این میدان نشان داده‌اند که اینطورنیست و مردم عادی مصر، از تظاهرات کنونی در میدان تحریر آسیبی ندیده‌اند.

سمر، از ساکنان شهر منصوره در مصر، در ایمیلی به برنامه "نوبت شمای انگلیسی"، نوشته است که "من یک دانشجوی پزشکی در شهر منصوره هستم و در دانشکده ما، برای برگزاری یک راهپیمایی بزرگ از دانشگاه تا مرکز شهر منصوره، برنامه‌ریزی می‌شود تا به معترضان در آنجا بپیوندیم. قرار است همه کسانی که در راهپیمایی حاضر می‌شوند، لباس و روپوش‌های سفید بپوشند تا نشان دهند که حتی پزشکان –که از گروه‌های نخبه مصر به شمار می‌روند- از مخالفان حسنی مبارک هستند. من و تمام اعضای خانواده‌ام هم در تظاهرات امروز شرکت خواهیم کرد. ما از سخنرانی مبارک عصبانی هستیم."

رضا دقتی، عکاس که الان در میدان تحریر قاهره است، به بی‌بی‌سی فارسی گفت که الان تمام میدان تحریر پر از جمعیت شده است. به گفته او، سخنرانی دیروز حسنی مبارک، کاملا مردم را خشمگین کرده است. طوری که