بحران در نهادهای امنیتی و نظامی رژیم


روز آنلاین موازی حکومتی، بهرام رفیعی : در پی بروز شکاف در میان نیروهای نظامی و امنیتی و همچنین ریزش در میان نیروهای بدنه این نهادها پس از آغاز اعتراضات به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری 88 ودرحالی که فرماندهان سپاه نیز اخیرا از تریبون های مختلف "بازنشستگی" پرسنل نظامی-امنیتی را یک "بحران" و "تهدید بالقوه" برای امنیت حکومت جمهوری اسلامی تلقی کرده اند، نمایندگان مجلس هشتم هم با تصویب طرحی خواستار بازنشسته نشدن نیروهای وزارت اطلاعات شدند.

 

روزگذشته خبرگزاری فارس وابسته به نهادهای نظامی- امنیتی گزارش داد که نمایندگان مجلس با 129 رای موافق 17 رای مخالف و 15 رای ممتنع به فوری بررسی شدن طرح اصلاح ماده 57 قانون استخدامی وزارت اطلاعات مصوب 1374 رای داده اند.

 

بر اساس ماده 57 قانون استخدام وزارت اطلاعات "مستخدمين رسمي وزارتخانه با داشتن سي سال سابقه خدمت قابل قبول يا شصت سال سن، بازنشسته مي‌شوند."

روح الله حسینیان نماینده فعلی مجلس و از مقامات امنیتی که سابقه حضور در وزارت اطلاعات به عنوان جانشین نماینده دادگاه انقلاب را نیز دارد درباره علت رای موافق نمایندگان به بررسی فوری زمان بازنشستگی کارکنان وزارت اطلاعات گفت:" در حال حاضر برخي از كساني كه در وزارت اطلاعات كار مي‌كنند، از سال گذشته اكثر اين افراد به سن بازنشستگي رسيده‌اند و مطابق ماده 57 قانون استخدامي وزارت كشور بايد وزارت اطلاعات را به خاطر بازنشستگي ترك كنند. اين مسئله موجب مي‌شود نيروهايي كه اساس وزارت اطلاعات را تشكيل مي‌دهند، از تجربيات خالي شود و نيروهاي جديدي هم كه استخدام مي‌شوند نتوانند از تجربيات نيروهاي سابق بهره‌مند شوند."

 

این عضو مجلس هشتم همچنین تصریح کرد: "اين نيروها شرايط توطئه‌ها و بحران‌هاي مختلف عليه كشورمان را ديده‌اند و تجربه نحوه برخورد با اين شرايط را دارند به همين دليل نبايد اين تجربه‌ها از وزارت اطلاعات بيرون رود. با تصويب يك فوريت اين طرح و همچنين رسيدگي به جزئيات آن اين تجربيات در وزارت اطلاعات باقي مي‌ماند و به وزارت اطلاعات اجازه مي‌دهيم كه با تشخيص وزير اطلاعات، 5 سال به دوران خدمت اين كاركنان اضافه شود تا اين افراد دراين وزارت باقي بمانند و خدمت كنند."

 

برکناری مقامات ارشد اطلاعاتی

 

روح الله حسینیان در حالی به دلایل رای مثبت مجلس به اصلاح ماده 57 قانون استخدامی وزارت اطلاعات اشاره کرده است که پس از آغاز اعتراضات به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری سال 88 با بوجود آمدن اختلاف نظر در میان نیروهای وزارت اطلاعات با سپاه پاسداران و دولت محمود احمدی نژاد در چگونگی برخورد با معترضان و بازداشت و دادگاهی چهره های سیاسی کشور، این وزارتخانه دچار ریزش در نیروهای سازمانی خود شد.

 

همچنین پس از برکناری غلامحسین محسنی اژه ای از وزارت اطلاعات و در زمانی که محمود احمدی نژاد خود سرپرستی این وزارتخانه را برعهده داشت تعداد زیادی از نیروهای با سابقه این وزارتخانه و برخی مقامات ارشد آن از سوی وی اخراج شدند که این امر نیز موجب شکاف بیشتر در میان نیروهای امنیتی شد.

13 مردادماه سال گذشته علاالدین بروجردی، رییس کمسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس خبرداده بود که "معاون ویژه وزارت اطلاعات و معاون ضد جاسوسی این وزارتخانه پس از دو دهه فعالیت با دستور احمدی نژاد از کار خود برکنار شده اند."

 

علاالدین بروجردی همچنین گفته بود: "محمود احمدی نژاد چند روز پیش با انتقاد از محسنی اژه یی، گفته بود از دو معاونش راضی نیست و دو سال است که وزیر اطلاعات با اخراج آنها مخالفت می کند، اما هیچ کس تصور نمی کرد این دو معاون، حاج حبیب الله و خزایی باشند."

با توجه به ساختار امنیتی وعدم انتشار اخبار وزارت اطلاعات پس از انتشار خبر عزل این دو مقام ارشد وزارت اطلاعات وهمچنین اخبار غیر رسمی در مورد برکناری نیروهای با سابقه این وزارتخانه در منابع نیمه رسمی، قربانعلی دری نجف آبادی وزیر سابق اطلاعات نیز نسبت به این برکناری ها هشدارداد.

وزیر اطلاعات در سالهای ابتدایی دولت محمد خاتمی در این باره با انتشار نامه ای سرگشاده ای مخالفت خود با این برکناری ها را اعلام و تاکید کرده بود که "نقش و جایگاه کلیدی وزارت اطلاعات در تأمین امنیت پایدار در سطح کشور و ارائه خدمات اطلاعاتی-امنیتی به کل نظام ایجاب می‌کند که نگاهی فراگیر و کلان به این حوزه معطوف شده و مسئولان امر خصوصاً در عزل و نصب‌ها و انتظارات خود، ملاحظات ملی و فرا‌قوه‌ای را مدنظر قرار دهند."

 

بازنشستگی؛ معضل سپاه پاسداران

 

مصوبه اخیر مجلس به جهت بررسی فوری اصلاح ماده 57 وزارت اطلاعات برای جلوگیری از بازنشته شدن نیروهای امنیتی باقی مانده در وزارت اطلاعات پس از برکناری ها و ریزش ها در حالی است که سپاه پاسداران نیز از مدتی پیش به بازنشستگی پرسنل خود به عنوان "یک معضل" نگاه و آن را یک تهدید برای خود و "امنیت نظام" تلقی می کند.

درهمین باره به تازگی و از 25 بهمن ماه سال جاری هفته نامه صبح صادق، ارگان سیاسی سپاه که تحت نظر نمایندگی آیت اله خامنه ای در این نهاد نظامی اداره می شود دست به انتشار سلسله یادداشت هایی با عنوان "تهدیدات بازنشستگی" زده است.

 

از جمله صبح صادق در این باره با توصیه و لزوم ارتباط سپاه با افراد بازنشسته نوشت: "در زمان بازنشستگي فرد دچار نوعي افسردگي مي گردد و در صورت ادامه اين وضع، افراد منزوي گرديده و از ميان جمع طرد شده و گوشه عزلت بر مي گزينند. با به وجود آمدن اين شرايط، بازنشسته شبيه زمين آماده به كشت مي گردد، هرگروه و طيفي كه مهياتر باشد مي تواند در اين زمين كشت نموده و محصول خود را برداشت نمايد. گروههاي سياسي، اجتماعي، فرهنگي، اعتقادي و... مي توانند از اين وضعيت استفاده كنند و فرد را به سمت خود بكشند و در نهايت، مطلوب خود را برداشت نمايند."

مسولان اداره سیاسی سپاه همچنین با ابراز نگرانی از پرسش هایی که برای افراد بازنشسته سپاه ایجاد می شود نوشته اند:" افراد پس از بازنشستگي ممكن است در موقعيت و شرايطي قرار بگيرند كه با خود فكر كنند كه چرا ما اين كار را انجام داديم و اصولاً آيا اين كار از لحاظ شرعي و عرفي موضوعيتي داشته است يا خير؟ و يا مثلاً آيا در طول مدت خدمت خود وقت خود را به درستي صرف كرده ايم و يا آن را به هدر داده ايم؟"

 

ارگان سیاسی سپاه با ابراز نگرانی از انتقام گیری پاسداران بازنشسته ازاین نهاد نظامی همچنین نوشت: "زمينه ذهني برخي از اين افراد را ممكن است چونان مغشوش كند كه فرد بازنشسته آماده استحاله فكري شود. به گذشته خود پشت پا بزند و زمينه براي انجام اقدامات غير متعارف فراهم شود. اين گونه افراد ممكن است از طرق گوناگون از گذشته خود انتقام بگيرند، ممكن است خود را محق بدانند و قصد كنند كه گذشته خود را كه از دست داده اند جبران كنند."

 

پشیمانی ها و نگرانی از خاطره نویسی

 

این اما تنها بخشی از نگرانی فرماندهان ارشد سپاه پاسداران از بازنشستگی نیروهای این نهاد نظامی است چرا که در ادامه آنها با اشاره به اینکه ممکن است پرسنل سپاه "تحت تأثير عوامل بيروني، فشار اقتصادي و يا عوامل ديگر" قرار بگیرند و به افشاگری برعلیه سپاه دست بزنند نیز بشدت ابراز نگرانی کرده اند.

نشریه سپاه در این باره نیز نوشته: "اين گونه افراد به دلايل ضعف هايي كه دارند و براي پوشاندن آنها اقدام به جوسازي و شانتاژ تبليغاتي كرده و در برخي از موارد با دشمنان همراه شده و در موارد بسيار كمي هم خود آنها موجب به راه اندازي گروه هاي گوناگون و نحله هاي فكري مي شوند. دشمنان نظام و عوامل غير خودي نيز با علم به اين موضوع و با سنجش و ارزيابي ميزان توانايي اين گونه افراد اقدام به جذب، سازماندهي و بكارگيري آنها مي كنند."

 

هفته نامه صبح صادق با ذکر یک مثال، نگرانی خود از پشیمانی نظامیان از کارهایی که در دوره خدمت انجام داده اند را ابراز کرده و نوشته: "در پايان جنگ ويتنام سربازان آمريكايي برگشته از جنگ كه شاهد فجايع گوناگوني در طي دوران جنگ بودند، خود به عنوان فرياد اعتراضي در مقابل حكومت و دولت خود ايستادند و گروه هاي ضد جنگ را رهبري كردند و اين امر كماكان نيز ادامه دارد."

مسولان اداره سیاسی سپاه با ذکر این مثال توصیه کرده اند که بايد در سنوات پاياني كاركناني كه در شرف بازنشستگي هستند، ارزشيابي هاي دقيق و اقدامات مناسبي انجام گيرد تا از افتادن اين افراد پس از بازنشستگي به دام گروه ها و نحله هاي فكري جلو گيري شود.

 

ارگان سیاسی سپاه همچنین در بخش دیگری از سلسله نگرانی های خود از بازنشستگی پرسنل این نهاد نظامی نوشت: "كاركنان بازنشسته پس از مدتي كه از تاريخ بازنشسته شدن آنها گذشت، از ذهن ها فراموش مي شوند، لذا ممكن است بنا به دلايل خاصي از جمله تجارت، زيارت و سياحت از كشور خارج شوند و اگر از طيف افراد شناخته شده باشند، مانند مأموران خريد، فرماندهان و مسئولان، نيروهاي امنيتي و اطلاعاتي و.... امكان ربايش توسط دشمن و... وجود دارد و از آنجايي كه دشمنان نيز با استفاده از تمام ظرفيت خود از اين امر بهره مي برند، لذا ممكن است در قالب هاي ايجاد طرح دوستي، تهديد، تطميع و بسياري از روش هاي ديگر كه وجود دارد از فرد به هر نحوي سوء استفاده كنند."

 

اما یکی از عمده ترین نگرانی های سرداران سپاه از باز انتشار خاطرات فرماندهان و پرسنل بازنشسته این نهاد نظامی است. هفته نامه صبح صادق در این باره نیز نوشت: "به جاي گذاردن خاطرات، انتقال تجربيات به نسل هاي بعد و توجيهات بسيار ديگر از اين دست نيز يكي ديگر از اين تهديدات است. اطلاعاتی كه در قالب خاطرات ممكن است افشا شود مي تواند سبب لطمه به امنيت ملي شده و برخي ديگر باعث به وجود آمدن جو عدم اعتماد در ميان شركاي تجاري و... شود. لذا لازم است...آنها را به اين سمت هدايت كرد تا در صورت داشتن هرگونه خاطراتي با گذراندن آنها از فيلترهاي امنيتي، مواردي را كه داراي بار امنيتي نيستند به دست مخاطبان عام برسانند."

 

نارضایتی ها

 

این همه ابراز نگرانی ها از بازنشستگی نیروهای امنیتی و نظامی در وزارت اطلاعات و سپاه پاسداران در شرایطی است که در جریان سرکوب اعتراضات مردمی به نتیجه انتخابات سال گذشته نیز تعداد زیادی از نیروهای نهادهای نظامی از هواداران میرحسین موسوی و مهدی کروبی بودند و در اجرای فرامین مقامات مافوق خود برای برخورد با مردم و رهبران جنبش سبز دچار تردید هایی شدند.

در همین راستا مردادماه سال جاری محمدعلی جعفری، فرمانده کل سپاه پاسداران طی اظهاراتی با اذعان به حضور حامیان میرحسین موسوی و جنبش سبز در سپاه پاسداران و اشاره به اینکه سپاه تلاش کرده است تا این افراد را "قانع" کند گفته بود:"خیلی از ابهامات دیگر رفع شده و آنها قانع شدند حرکت اشتباه بوده و این بهتر از برخورد فیزیکی و حذف است."

همچنین در 15 بهمن ماه سال جاری محمدرضا نقدی، فرمانده بسیج طی اظهاراتی اعلام کرد که "بسیج با ایجاد حلقه های فرصت" و "برگزاری جلسات دوستانه در طرح ولایت 4 هزار نفر از منحرفان فتنه 88 را ارشاد کرده است."

 

فرمانده کل بسیج در مشهد طی سخنانی در جمع مسئولان بسیج دانشجویی دانشگاه های سراسر کشور با بیان اینکه "طرح ولايت و تشكيل حلقه‌هاي فرصت در پايگاه‌هاي بسيج يكي از فعاليت‌هاي اين سازمان است" ضمن اشاره به ضرورت کار در میان بسیجیان گفت: "در اين حلقه‌ها بايد مباحثي صميمانه و دوستانه در قالب تلاوت قرآن و تفسير، بيان احكام شرعي، معرفي كتاب‌هاي ارزشي و اخلاقي و مهم‌تر از همه گزارش چند دقيقه‌اي از صحبت‌هاي هر هفته مقام معظم رهبري ارائه شود.همچنين ارشاد افراد منحرف و به انحراف كشيده شده نيز يكي ديگر از وظايف اين ارگان مردمي است. در همين راستا با بيش از 4 هزار نفر از این افراد به انحراف كشيده شده در جريان بعد از انتخابات سال گذشته و فتنه توسط بسيج، جلسات دوستانه‌اي گذاشته شد."

از سوی دیگر در حالی که پیش از این مقامات ارشد نیروی انتظامی از افزایش مرگ و میر و بیماری های روانی در میان پرسنل نیروی انتظامی پس از رویدادهای بعد از انتخابات سال گذشته خبر می دادند در نیمه دی ماه سال جاری سرتیپ پاسدار محمدعلی نوری نژاد، معاون هماهنگ کننده فرماندهی کل ناجا از برگزاری دوره های "بصیرت افزایی و جریان شناسی" برای 7 هزار نفر از کارکنان نیروی انتظامی در کشور خبرداد.

 

وی با اعلام اینکه این دوره ها موفقیت آمیز خواهد بود خاطر نشان کرد که "خوشبختانه برگزاری آنها در رفتارعملی فرماندهان و مدیران و پرسنل ناجا در سراسر کشور تاثیر خوبی داشته است."

بروز شکاف و وجود تردید درمیان نیروی نهادهای درگیر در سرکوب اعتراضات مردم در 21 ماه گذشته اما در حالی است که ارتش نیز به چنین وضعی دچار است. در این ارتباط 14 آذرماه سال جاری فرمانده کل ارتش از محبوبیت "سران فتنه" در میان نیروهای بدنه ارتش خبرداده و خطاب به مسئولان واحدهای امر به معروف و نهی از منکر ارتش گفته بود: "باید راه‌هایی را پیدا کنید که دشمن نسبت به ارتش طمع نکند زیرا دشمن همواره نسبت به ارتش طمع دارد و به اصطلاح یک حساب خودمانی در مورد ارتش دارد. من در تمام جلسات این موضوع را گفته‌ام و در اینجا نیز تکرار می‌کنم هیچ کس نباید نگاه ملایمت آمیزی از ارتش در برابر فتنه احساس کند."

وی همچنین ارتش را به "یک بیمار" تشبیه کرده و به مسئولان عقیدتی سیاسی ارتش که از سوی نماینده آیت الله خامنه ای منصوب می شوند، افزوده بود: "نباید روحانیون عقیدتی سیاسی ما همچون پزشک صبر کنند بیمار به نزد آنها برود بلکه باید مثل واکسیناسیون در دل جمعیت رفته با برنامه‌های دین شناسی، بصیرت افزایی و توحید نسبت به قوی کردن نیروی انسانی ارتش اقدام کنند."