حصار دویست کیلومتری در مرز مشترک یونان و ترکیه


دویچه وله : یونان در صدد جلوگیری از ورود غیرقانونی پناهجویان به این کشور است. کریستوس پاپوتسیس، وزیر حفاظت از شهروندان یونان در روز شنبه (۱۱ دی / ۱ ژانویه) تصریح کرد: «دولت قصد دارد با احداث حصار مانع از ورود مهاجران غیرقانونی به یونان شوداین مقام یونانی درباره جزییات احداث این حصار توضیح بیشتری نداد. اما این حصار و یا دیوار محافظ باید قسمت اعظم مرز ۲۰۰ کیلومتری میان یونان و ترکیه را در برگیرد. به گفته مقامات انتظامی یونان، این اقدام سبب توقف تردد بی‌وفقه مهاجران غیرقانونی به این کشور خواهد شد. به گفته دولت یونان، در سال ۲۰۱۰ میلادی به‌طورمیانگین روزانه ۲۰۰ پناهجو به صورت غیرقانونی از خاک ترکیه به این کشور وارد شده‌اند.

 

پلیس یونان در روز جمعه (۱۰ دی / ۳۱ دسامبر) در نزدیکی آتن، پایتخت این کشور، موفق به توقیف کامیونی شد که در حال انتقال غیرقانونی ۶۵ پناهجو به این کشور بود. پناهجویان در قسمت بار کامیون در پشت صندوق‌های پرتقال خود را مخفی کرده بودند. به گفته پلیس، اغلب پنا‌هجویان از کشورهای خاورمیانه و آسیای میانه بوده‌اند.


در پی تحقیقات پلیس روشن شد که هر یک از پناهجویان مبلغی حدود ۱۲۰۰ تا ۱۶۰۰ یورو برای فرار خود به قاچاچیان پرداخت کرده‌اند. پلیس راننده کامیون را به اتهام قاچاق انسان بازداشت کرد. نیروهای انتظامی یونان در هفته گذشته نیز ۷۴ مهاجر غیرقانونی را در شهر بندری پاتراس در تانکرهای سوخت‌رسانی و کامیون‌های باری ‌دستگیر کرده بودند.

 

یونان، دروازه‌ی ورود پناهجویان به اروپا

مدت زمانی است که یونان دروازه‌ای برای ورود پناهجویان و مهاجران غیرقانونی به اتحادیه اروپا شده است. دلیل این امر کنترل شدید کشورهای اروپای از راه‌های آبی در مدیترانه ذکر شده است. پناهجویان آفریقایی در گذشته سوار بر قایق‌های کوچک از طریق لیبی خود را به یونان می‌رساندند، اما حال مسیر این پناهجویان نخست سفر به ترکیه و سپس ورود از مرز زمینی این کشور به یونان است.

 

اکثریت پناهجویان از کشورهای آفریقای شمالی، افغانستان، سومالی و عراق هستند. در ماه‌های ژانویه تا نوامبر ۲۰۱۰ میلادی تنها بیش از ۳۲۵۰۰ نفر بدون روادید و گذرنامه معتبر در هنگام عبور از رود مرزی "اوروس"، به طول ۱۲ کیلومتر، دستگیر شده‌اند. در مقابل، مهاجرت غیرقانونی به جزایر یونانی در نزدیکی سواحل ترکیه ۸۰ درصد کاهش نشان می‌دهد. این جزایر پیشتر محل اصلی ورود به خاک یونان به شمار می‌آمدند.

 

دولت یونان در ماه‌های گذشته بر اثر موج بی‌سابقه مهاجرت غیرقانونی مجبور شد که از اتحادیه اروپا و نهادهای مسئول در امور مهاجران تقاضای کمک کند. هم‌اکنون اداره محافظت از مرزهای اتحادیه اروپا (فرونت‌تکس) با گسیل ۲۰۰ مامور انتظامی به یونان ، به نیروهای انتظامی این کشور یاری می‌رساند. وظیفه این نیروها شناسایی و دستگیری مهاجران غیرقانونی و تحویل آنها به قرارگاه‌های پنا‌هجویان است.

 

وخامت شرایط زندگی مهاجران در یونان

 

قرارگاه‌های پناهجویان در خاک یونان هم‌اکنون وضعیت اسفباری داشته و مملو از مهاجران آواره است. این مهاجران در شهرهای یونان دست به تکدی زده و هزاران نفر از آنان می‌کوشند که خود را از طریق راه‌های ‌آبی به ایتالیا برسانند.

سازمان‌های مدافع حقوق بشر ضمن انتقاد از سیاست دولت یونان در قبال پنا‌هجویان، اوضاع را در قرارگاه‌های پناهجویان وخیم ارزیابی می‌کنند. کمیسیون اتحادیه اروپا نیز اخیرا اوضاع شرایط زیستی مهاجران غیرقانونی در یونان را خطرناک توصیف کرد.

تاکنون مقام‌های رسمی اتحادیه اروپا واکنشی نسبت به احداث حصار میان ترکیه و یونان نشان نداده‌اند. این حصارکشی در حالی اعلام می‌شود که اتحادیه اروپا هنوز سرگرم مذاکره با ترکیه برای ورود این کشور به اتحادیه اروپاست. احداث حصار میان ترکیه و یونان به منزله تعمیق جدایی بیشتر میان اروپا و ترکیه ارزیابی می‌شود.