هشتاد درصد کارگاه های نساجی و کفش اصفهان تعطیل شده است

 

روزنامه  حکومتی قدس: ارزاني و مشتري پسندي کفش و منسوجاتي که قاچاقچيان به اصفهان مي آورند، با سابقه ترين کارگاه ها و صنايع استان اصفهان را به تعطيلي کشانده است. اقتصاد ايران که در آستانه يک جراحي بزرگ است، از داد و ستدهاي پنهان و قاچاق با حجم حدود 20 ميليارد دلار رنج مي برد. ميزان قاچاق يا اقتصاد زيرزميني که به گفته معاون برنامه ريزي و اموراقتصادي وزارت بازرگاني در سالهاي اخير با افزايش همراه بوده ، تاکنون 30 درصد توليد داخلي را تعطيل کرده، اما اقدامات انجام شده براي مقابله با آن راه به جايي نبرده است .

 

محمود دودانگه مهمترين و مؤثرترين راهکار براي مقابله با پديده قاچاق را کنترل دقيق مبادي ورود و خروج کالا مي داند و مي گويد وزارت بازرگاني براي رسيدن به اين هدف در يکي از محورهاي هفت گانه طرح تحول اقتصادي، اصلاح نظام توزيع کالا و خدمات را مد نظر قرار داده است .

 

خسارتهاي اصفهان بيشتر است

 

اما محمدرضا جان نثاري دبير کميسيون مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان اصفهان بر اين باور است که ضربه اي که پديده قاچاق به صنايع و توليدکنندگان اصفهاني وارد کرده در برخي زمينه ها همچون نساجي و کفش بيشتر است. وي با اشاره به وجود 35 درصد کارخانجات نساجي کشور در اصفهان، مي گويد: در حال حاضر اين صنعت با مشکلات جدي و پيچيده اي رو به رو شده که يکي از دلايل مهم آن قاچاق مي باشد. به گفته جان نثاري، دومين ضربه بزرگ و اصلي قاچاق به کارگاه هاي بومي اصفهان، مربوط به توليد کنندگان کفش است و چون توليد اين دو کالا در اصفهان بيشتر بوده ، آسيب ها و خساراتهاي قاچاق هم بيشتر خودنمايي کرده است.

 

مشکل فرهنگي است، نه اقتصادي

 

دبير کميسيون مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان اصفهان، لباس و پوشاک ، کفش ، تلفن همراه ، برنج ، لوازم آرايشي و بهداشتي ، مشروبات الکلي و دستگاه هاي دريافت کننده ماهواره را مهمترين کالاهاي قاچاق کشف شده معرفي کرد و ادامه داد: در سه ماهه نخست امسال 81 هزار و 97 پرونده قاچاق لوازم آرايشي و بهداشتي تشکيل شده و بر همين اساس مبارزه با کالاهاي قاچاق در حوزه آرايشي و بهداشتي در اولويت کميسيون قرار گرفته است.


وي اظهار مي دارد: با وجود برخوردها ، کالاهاي قاچاق به وفور در بازار خريد و فروش و يافت مي شود؛ چون منابع اصلي مبارزه با قاچاق فرهنگ جامعه است، نه اقتصاد!

جان نثاري مي گويد: فرودگاه، مرزهاي زميني، ارتباطات گوناگوني مانند پست و شرکتهاي باربري همه و همه تحت کنترل و نظارت هستند، اما با وجود اين راه هاي فرعي فراواني نيز وجود دارد که کنترل آنها هيچ جاي دنيا ممکن نيست.

 

انتقال کالاهاي قاچاق از استاني به استان ديگر

 

دبير کميسيون مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان اصفهان با بيان اينکه بيشترين کشفيات قاچاق را کالاهاي بي کيفيت تشکيل مي دهند، ادامه مي دهد: اصفهان به عنوان راه گذر شمال به جنوب کشور شناخته مي شود، جمعيت 4/5 ميليوني استان نيز بازار مناسبي براي مصرف کالاهاي قاچاق فراهم کرده و علاوه بر آن قيمت پايين محصولات قاچاق باعث شده بازار مناسبي براي خريد بخش کم درآمد جامعه ايجاد شود.


وي، کاهش درآمدهاي دولتي ، پيامدهاي شديد و تخريب کننده اقتصاد و فرهنگ را از جمله مهمترين خسارتهايي دانست که قاچاق کالا به دنبال داشته است و مي افزايد: براي توقف اين خسارتها لازم است عزم ملي را تقويت کرده و همه مردم و دستگاههاي دولتي بدانند مصرف اين نوع کالاها چه ضربه اي به توليد داخل و اشتغال جوانان وارد مي کند .


جان نثاري، مرحله بعد را در نظر گرفتن مجموعه استانها با هم و در کنار يکديگر بيان کرده و مي گويد: بلافاصله پس از آنکه کميسيون مبارزه با قاچاق ورود و توزيع کالايي را با سخت گيري کنترل مي کند، قاچاقچيان بار خود را به استان ديگري منتقل و عرضه مي کنند که هماهنگي استانها با يکديگر موجب ضعيف شدن باندهاي فساد و قاچاق مي شود.


قاچاق و واردات 70 درصد مواد اوليه نساجي

 

از سويي به گفته دبير انجمن صنفي کارفرمايان استان اصفهان، حدود 70 درصد نياز کارگاه ها و کارخانجات استان به محصولات نساجي از طريق قاچاق و واردات تامين مي شود که اين موضوع هر سال ميلياردها دلار به اقتصاد ملي ضربه مي زند. 70 درصد کارگاه هاي کفش تعطيل شده اندهمچنين رئيس اتحاديه توليد کنندگان کفش اصفهان ورود بي رويه کفش هاي ارزان چيني و قاچاق را موجب تعطيلي بسياري از کارگاه هاي استان مي داند و مي گويد: اين روند طي چند سال گذشته تعداد کارگاههاي فعال کفش در اصفهان را از 1000 به 300 واحد رسانده است.به گفته محمد نايب پور با تعطيلي بيش از 500 واحد توليد کننده کفش در شهر اصفهان 2500 نفر از افرادي که در اين کارگاه ها مشغول به فعاليت بودند، شغل خود را از دست داده اند.

 

راه مقابله کار پليسي نيست

 

نماينده اصفهان در مجلس شوراي اسلامي نيز در گفتگو با خبرنگار ما اعلام کرد: راه مبارزه با ورود قاچاق از جمله قاچاق طلاي ساخته شده به کشور، کارهاي پليسي نيست، بلکه بايد با فرهنگ سازي و تقويت توليدکنندگان داخلي، راه را براي رقابت با آنان هموار کرد.دکتر محمدکريم شهرزاد با بيان اينکه ايران کشوري داراي مرزهاي طولاني و صعب العبور است، اظهار داشت: در دو سال اخير تلاشهاي زيادي براي بستن مرزها و مجهز کردن آنها به سامانه هاي جديد و پيشرفته کنترل انجام شده، و حتي از صندوق ذخيره ارزي نيز براي اين منظور مصرف شده، ولي با روشهاي سنتي نمي توان با قاچاق کالا مقابله کرد.